FAQ
De meest gestelde vragen over Rikx op een rij. Kom je er alsnog niet uit of heb je een afwijkende vraag? Neem dan contact op met team Rikx via info@rikxplatform.nl
Wat is Rikx en waarvoor wordt het gebruikt?
Rikx helpt impact makers (sociale ondernemers) te groeien door hen te koppelen aan betrokken investeerders (bedrijven). Op het online platform kan er geïnvesteerd worden in de meest impactvolle ondernemers van dit moment. Rikx heeft namelijk een unieke methodiek ontwikkeld waarmee de impact van deze impact makers (of impact projecten) op voorhand gemeten en gewaardeerd wordt waarna het in een monetaire waarde uitgedrukt wordt, de Rikx.
Bij voldoende investeerders start het project en wordt er gemonitord bij de uitvoering. Hierdoor weet je als investeerder dat je bijdrage goed terechtkomt!
Hoe werkt Rikx dan?
Impact makers melden zich bij het Rikx platform en dienen, bij het openen van een nieuwe ronde, een projectplan in. Een expertteam waardeert het plan en stelt hiermee vast welke projecten wel en welke projecten geen onderdeel uitmaken van de nieuwe ronde.
Bedrijven (investeerders) kunnen op het Rikx platform de meest actuele ronde inzien met de projecten van impact makers die daarop gepresenteerd staan en investeren in het project dat hen het meest aanspreekt. Het project start wanneer er een minimaal bedrag is opgehaald, dit noemen wij de startwaarde. Lees daar meer over in een van de andere FAQ vragen. Tot slot, impact investeerders kunnen door middel van Rikx een invulling geven aan hun Social Return verplichting bij de gemeente. De investeerder krijgt een Rikx certificaat die geüpload kan worden in de WIZZR omgeving van de gemeente en een kwitantie van de investering voor de eigen boekhouding.
Wat of wie zijn impact makers, impact investeerders en impact overheden?
Impact makers zijn sociale ondernemers die zich inzetten voor een sterke en sociale stad waar iedereen mee kan doen. Investeerders zijn de betrokken ondernemers die graag willen bijdragen door te investeren in de projecten van de impact makers. Impact overheden op hun beurt zijn de gemeenten en (overheidsinstanties die willen werken aan een sterke en sociale maatschappij door middel van de Rikx formule.
Wat houdt de term "ronde" in?
Rikx werkt met rondes. Een nieuwe ronde begint met een periode waarin impact makers een projectvoorstel kunnen indienen. Het aanmelden van projecten sluit waarna deze worden beoordeeld door een expertteam. Zie ook de informatie bij een van de andere veelgestelde vragen omtrent het aanmelden van een plan of de waardering van de plannen.
Na een positieve waardering komen de projecten op het platform van Rikx te staan voor een nader te bepalen periode. Uiteindelijk sluit een ronde om plaats te maken voor nieuwe projecten in een nieuwe ronde.
Wat is de relatie tussen een "Rikx" en een euro?
Alle projecten op het Rikx platform zijn van onschatbare waarde op maatschappelijk vlak. Echter, om deze maatschappelijke waarde inzichtelijk te maken, vertaalt team Rikx dit in een monetaire waarde: Rikx. Lees voor verdere verduidelijking omtrent de waardering van projecten, die uiteindelijk leiden tot een monetaire waarde verder onder het kopje: Hoe worden de projecten gewaardeerd?
Een investering doen, hoe ziet dit proces eruit?
Kies in het projectenoverzicht een project naar keuze en ga naar het investeringsformulier onderaan de pagina. Volg de 3 stappen in het formulier door je projectkeuze te bevestigen, het investeringsbedrag aan te geven en de factuurgegevens in te vullen. Lees de algemene voorwaarden en klik daarna op verzenden.
Het is mogelijk om in meerdere projecten te investeren, maar iedere investering dient wel per project ingediend te worden via de website. Team Rikx ontvangt deze investeringsaanvraag en stuurt een bevestiging met daarin de kwitantie met het bedrag en de betaalgegevens voor de investering. Wanneer wij het bedrag ontvangen hebben, stellen wij een certificaat als bewijs van betaling op en sturen we dit elektronisch toe.
Ik heb een social return opgave, hoe werkt dit dan met Rikx?
Heb je een opdracht gegund gekregen van een gemeente in de regio Rijnmond? Dan vraagt de gemeente je om je in te zetten voor kwetsbare groepen in de stad of de regio. Dat noemen we een Social Return verplichting. Het doel van Social Return is het bieden van kansen aan mensen die net wat meer hulp nodig hebben bij het vinden van een baan. Met Rikx kan de Social Return verplichting ingevuld worden, geheel of gedeeltelijk afhankelijk van de hoogte van je Social Return verplichting. Vraag ernaar bij de accountmanager van het WerkgeversServicepunt Rijnmond, die je begeleidt bij het invullen van je Social Return.
Via het online platform van Rikx krijg je de kans om sociaal te investeren in de meest impactvolle ondernemers van dit moment. Na het daadwerkelijk betalen van de investering, volgt het certificaat vanuit Rikx. Dit certificaat kan geüpload worden in WIZZR, het social return registratiesysteem van WerkgeversServicepunt Rijnmond en geldt dus als invulling van de Social Return verplichting. We rekenen een dienstverleningsfee van 10%.
Sociaal investeren:
Je mag maximaal 25% van de totale Social Return verplichting in Rikx investeren.
Is 25% van de totale social return-verplichting kleiner dan 10.000 euro? Dan mag u de 25% overschrijden tot een maximum van 10.000 euro.
Bijvoorbeeld: uw Social Return verplichting is 20.000 euro. 25% daarvan is 5.000 euro. U mag tot 10.000 euro investeren.
Heb je vragen over je social return verplichting of vragen naar aanleiding van deze voorwaarden? Neem dan contact met de accountmanager van het WerkgeversServicepunt Rijnmond, die je begeleidt bij het invullen van je Social Return. Social return - WSP Rijnmond
Ik heb géén social return opgave, kan ik dat ook wat met Rikx?
Uiteraard. We vernemen dat steeds meer bedrijven graag op maatschappelijk vlak iets terug willen doen voor de stad waar ze hun geld verdienen. Bijvoorbeeld in november en december bieden bedrijven de mogelijkheden aan hun medewerkers om te stemmen op projecten van het Rikxplatform. Rikx biedt hiervoor een veilige investering in projecten die lokaal impact maken op het menselijk vlak. Door de meting op voorhand, de matching aan projecten naar je eigen voorkeur en de monitoring van de projecten, weet je zeker dat je investering goed wordt besteed.
Indien je voor meerdere jaren maatschappelijk verantwoord wilt ondernemen in combinatie met Rikx, is het mogelijk om je bedrijf aan te melden voor het partnerprogramma. Heb je interesse om partner te worden van Rikx, neem dan contact met ons op en vraag naar ons partnerprogramma via info@rikxplatform.nl
Ik ben een sociaal ondernemer met een plan, wat moet ik doen?
Stuur bij interesse een mail naar projecten@rikxplatform.nl, dan kunnen we je op de hoogte houden van ontwikkelingen. Bij het openen van een nieuwe ronde is het mogelijk om in de voorselectie kenbaar te maken dat je een goed plan hebt.
In de voorselectie leiden we je aan de hand van een aantal vragen door de randvoorwaarden van de Rikx investeringsmogelijkheid.
Nadat je hebt meegedaan aan de voorselectie hoor je van ons of je door bent naar de volgende ronde waarin je uitgebreide informatie kunt indienen en een projectplan. Na sluiting van deze informatieronde gaat het expertteam aan de slag met de waardering van alle binnengekomen projecten. Lees hierover meer in een van de andere FAQ’s.
Na de waardering wordt bekendgemaakt welke impact makers mee mogen doen aan de ronde en dus welke projecten er op het Rikx platform geplaatst zullen worden. Van de impact makers wordt inzet verwacht om de aandacht voor Rikx en voor zichzelf te vergroten op het Rikx platform. Je wilt immers investeerders interesseren om in jou te investeren. Denk hierbij aan het samen opstellen van communicatiemiddelen voor het project en Rikx; actief meedenken en meedoen in het benaderen van potentiële impact investeerders; het voorzien van beeldmateriaal en tekstmateriaal omtrent het project; het deelnemen aan evenementen en bedrijfsbezoeken; en overige nader te bepalen inspanningen. Lees hierover meer in onze Algemene Voorwaarden.
Wanneer de drempelwaarde van het project wordt behaald gedurende de loop van de ronde, wordt het geld uitgekeerd en kan het project worden gestart. Wij rekenen een succesfee van 10% gerelateerd aan je investeringen.
Hoe worden de projecten gewaardeerd?
Rikx waardeert de ingediende projectplannen van impact makers op voorhand om iets te kunnen zeggen over de impact die wordt gemaakt met het project. Deze methodiek om te komen tot een definitieve waardering, werkt als volgt:
De impact makers dienen een projectplan in te leveren, waarin in ieder geval wordt ingegaan op de aard van de interventie, omvang en kenmerken van de doelgroep en de ambitie en doelstellingen van het plan. Alle projectplannen worden individueel gewaardeerd door een team van vijf experts, bestaande uit een mix van wetenschappers op het gebied van impact economie, adviseurs met kennis en ervaring van maatschappelijk rendement, bedrijfsvoering, wetgeving en eventueel andere niet belanghebbende impact makers.
De experts waarderen ieder project op een schaal van 1-10. In een gezamenlijke sessie werken ze middels de Delphi methode toe naar een gedragen gemiddelde score per project. Voorafgaand aan de waardering krijgen experts een kader mee waarin door het Rikx kernteam is beschreven op welke elementen gewaardeerd mogen worden en waar rekening mee gehouden moet worden. In het geval van regio Rijnmond is meegegeven dat het in het project specifiek moet gaan om inzet op activiteiten die:
a. Arbeidsparticipatie en/of vakmanschap bevorderen.
b. Brede maatschappelijke opgaven ondersteunen, gericht op arbeidsontwikkeling.
Met als doel:
• de arbeidsparticipatie van mensen te vergroten;
• taalontwikkeling van mensen te stimuleren;
• eenzaamheid en sociaal isolement te bestrijden;
• een bijdrage te leveren aan armoede- en schuldenaanpak.
Het Rikx kernteam neemt de waardering van het expertteam over en vertaalt deze waardering in een aantal Rikx (een financiële waarde) die door de impact maker via het Rikx platform te koop worden aangeboden. Om deze waardering te kunnen vertalen in een aantal Rikx, neemt het Rikx kernteam enkele stappen, waarbij het bereik, de waardering en de kosten van het project een grote rol spelen. Hieruit volgt een rangorde waarbij de projecten met een grote “impact versus kosten" ratio bovenaan komen te staan, en de projecten met een mindere waarde onderaan.
De Rikx waarde van een ronde wordt vastgesteld op de waarde waarbij een vooropgesteld percentage van de projecten een positieve business case hebben. Dit hangt ook af van het totaal aantal aanmeldingen. De projecten onder dit vooropgestelde percentage vallen af, de projecten boven dit percentage worden toegelaten tot de ronde en mogen hun project aanbieden op het platform. Boven het vooropgestelde percentage hebben projecten met een grotere impact versus kosten ratio zelfs steeds meer ruimte om boven de drempelwaarde (de kosten van het project) extra Rikx aan te bieden. Hoe meer impact er wordt gemaakt in verhouding met de kosten, hoe hoger de meerwaarde van een project is en het project dus potentiële maatschappelijke winst opbrengt.
Een startwaarde? Wat houdt dit in?
De startwaarde is de minimale kostprijs van het project. Dit is het bedrag dat een impact maker aan investeringen dient te ontvangen om het project succesvol te kunnen uitvoeren. Daarmee stopt de investeringsmogelijkheid van Rikx echter niet. De overige Rikx die worden verkocht betreft de overwaarde. Dit kun je zien als de impact, uitgedrukt in euro’s, die de impact maker ontvangt. Elke verkocht Rikx bóven de startwaarde is winst voor de impact maker. Wij zien dit als een goede stimulans om méér ondernemers sociaal te maken. Want goed doen en geld verdienen kunnen prima hand in hand gaan.
Een meerwaarde? Wat houdt dit begrip in?
Rikx hanteert een methodiek waarmee de maatschappelijke waarde van projecten van impact makers wordt bepaald en deze waarde in financiële termen wordt uitgedrukt. Eenvoudig gezegd: de impact moet groter zijn dan de kosten die je maakt. Om deel te kunnen nemen aan het Rikx platform, moet de geschatte maatschappelijke waarde (de impact in euro’s) van een project groter zijn dan de kosten die nodig zijn om dat project uit te voeren. Het positieve verschil tussen deze kosten en de geschatte maatschappelijke waarde wordt "meerwaarde" genoemd.
Impact maker heeft recht op de meerwaarde als die ook daadwerkelijk ‘verkocht’ is op het platform van Rikx. Dit betekent dat er meer investeringen zijn gedaan dan alleen het startbedrag. Het startbedrag wordt meteen uitgekeerd door stichting Rikx zodat de impact maker kan beginnen met het project. Het project moet gerealiseerd zijn om de meerwaarde uitgekeerd te krijgen (welke zal blijken uit de tussentijdse rapportages en die bij afronding van het project). De meerwaarde is namelijk dat deel dat boven de feitelijke uitvoeringskosten uitstijgt. De meerwaarde heeft de impact maker niet nodig om het project uit te voeren. Tegelijkertijd kan stichting Rikx geen garanties geven over het feit dat de meerwaarde (eveneens uitgedrukt in Rikx) daadwerkelijk verkocht zal worden. Tijdens de uitvoering van je project blijft het voor investeerders mogelijk om jouw Rikx te kopen via ons platform. Wanneer je project is afgerond en niet al je Rikx zijn verkocht, wordt de eindafrekening gebaseerd op het daadwerkelijk verkochte aantal Rikx in relatie tot de daadwerkelijk gerealiseerde impact. Het spreekt voor zich dat we niet meer kunnen uitkeren dan er daadwerkelijk is verkocht.
Als voorbeeld: de kosten voor een opleiding zijn lager dan wat de impact ervan voor een deelnemer is volgens de experts van Rikx. Het behalen van een diploma levert de rest van je leven een voordeel op. Deze positieve impact is meegenomen in de beoordeling van de experts en komt tot uitdrukking in de ‘meerwaarde’ van het project. Het mag duidelijk zijn dat alleen de meerwaarde wordt uitgekeerd wanneer het project volgens verwachting is afgerond. Dus als er bijvoorbeeld minder mensen succesvol hebben deelgenomen aan een project, zal er naar rato minder van de meerwaarde worden uitgekeerd.
Concreet betekent dit dat als een impact maker meer maatschappelijke waarde creëert dan de kosten van hun project, ze de meerwaarde mogen behouden. Ze hebben volledige vrijheid om te bepalen hoe ze deze overwaarde willen besteden binnen hun organisatie. Dit kan betekenen dat ze het geld investeren in de groei van hun huidige project, verdere ontwikkeling van hun organisatie, of zelfs het opzetten van nieuwe initiatieven. Deze flexibiliteit biedt impact makers de mogelijkheid om op een duurzame en innovatieve manier te opereren en maatschappelijke impact te blijven genereren.
Al met al biedt het Rikx platform impact makers een kans om niet alleen hun projecten te realiseren, maar ook hun organisaties te versterken en te laten groeien door de positieve overwaarde die ze creëren. Dit benadrukt de kracht van maatschappelijke impact en creëert een win-win situatie voor alle betrokkenen.
Wat gebeurt er als een ronde sluit?
Bij het sluiten van een ronde is het niet meer mogelijk voor investeerders om te investeren in de projecten van impact makers. Sommige projecten zullen hun drempelwaarde al hebben bereikt en het geld hebben ontvangen, andere projecten (nog) niet. Er bestaat dus de mogelijkheid dat er geen of niet genoeg Rikx zijn verkocht om het project te kunnen laten starten. Het geïnvesteerde aantal Rikx dat onder de drempelwaarde is gebleven voor een project, komt hiermee te vervallen. Deze verkochte Rikx worden beschikbaar gesteld aan projecten die hierdoor de drempelwaarde kunnen halen. Hierbij krijgen projecten die bijna de drempelwaarde hebben behaald (75% of meer) voorrang. Daarna komen de meest efficiënte projecten in aanmerking, op basis van de waardering van het expert team in relatie tot de kostprijs van het project. We streven ernaar om zo veel mogelijk projecten hun drempelwaarde te laten behalen zodat er zo veel mogelijk projecten kunnen starten. Uiteraard houden we de impact makers en impact investeerders op de hoogte van de stappen. Met dit proces sluiten we een ronde af, zodat er een nieuwe ronde kan starten.
Waar kan ik Rikx kopen?
Voorlopig is het alleen mogelijk om Rikx te kopen in Rotterdam Rijnmond. Op korte termijn verwachten we het Rikx platform verder uit te breiden naar andere gemeenten in binnen- en buitenland.
Wat is één Rikx waard?
Gedurende Rotterdam ronde 4 wordt de waarde van Rikx vastgelegd door de experts. Het is alleen mogelijk om afgeronde bedragen in Rikx te investeren.
Welk bedrag kan ik investeren?
Deze overweging is geheel aan jou! Dit kan bijvoorbeeld afhangen van de hoogte van het bedrag van je social return invulling. Let alsjeblieft op de voorwaarden van het WerkgeversServicepunt Rijnmond wanneer je investeert vanuit het social return oogpunt. Maar de hoogte van het bedrag kan ook afhangen van welk doel je als bedrijf hebt op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. info@rikxplatform.nl
Krijg ik er wat voor terug als ik Rikx koop?
Ten eerste een goed gevoel, want je hebt zojuist bijgedragen aan de verbetering van het leven van iemand met een kwetsbare positie in de maatschappij! Sowieso wordt je geïnformeerd over de start en voortgang van het project.
Ik werk voor een gemeente en heb interesse in Rikx. Wat moet ik doen?
Rikx methodiek is schaalbaar naar andere gemeenten en/of regio’s. Wij komen graag in contact om hier meer over te vertellen. Neem contact met ons op via info@rikxplatform.nl en dan nemen we contact met je op over de mogelijkheden.
Wat zijn de Algemene Voorwaarden?
Lees onze Algemene Voorwaarden hier.
Hoe kan ik contact opnemen?
Wij zijn altijd bereikbaar via het e-mailadres info@rikxplatform.nl