Algemene Voorwaarden


Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:

  • Stichting Rikx: stichting, opgericht om impact te maken door sociale ondernemers (impact makers) en investeerders bijeen te brengen o.a. door uitvoering te geven aan het Rikx platform.
  • Impact maker: Verantwoordelijke rechtspersoon van de bedrijfsactiviteit, initiatief of project. Ook wel ‘sociale ondernemer’ genoemd.
  • Project: Bedrijfsactiviteit, initiatief of project waarmee arbeidsparticipatie gestimuleerd is, of wordt in Regio Rijnmond. Om een project in te kunnen dienen op het Rikx-platform hoef je als ondernemer niet te voldoen aan bepaalde certificering.
  • Rikx: Er wordt gekeken naar de werkelijke totale impact die het project zelf maakt. Stichting Rikx vertaalt deze maatschappelijke waarde in een financiële waarde, de Rikx.
  • Investeerder: Rechtspersonen die resultaatfinanciering bieden aan impact makers.
  • Expertteam: een team van experts op het gebied van arbeidsparticipatie, ondernemerschap en impact. Zij waarderen de werkelijke totale impact van een project, dus voorbij de standaard vragen als hoeveel mensen help je met je project, weegt men bijvoorbeeld ook mee wat het langdurige effect op het leven van een arbeidstalent is.
  • Startbedrag: de benodigde financieringsbehoefte voordat het project kan starten.
  • Impact waarde: een waardering van van de impact van het project, bepaald door het expertteam en uitgedrukt in eenheden Rikx.
  • Rikx platform: het online platform waarop projecten gepresenteerd staan en waar Rikx gekocht kunnen worden.
  • Meerwaarde: Het startbedrag dat een impact maker nodig heeft kan overschreven worden doordat meer investeringen gedaan worden op haar/zijn project. Die extra investering noemen wij de meerwaarde. Impact makers bieden meerwaarde doordat zij met een startbedrag meer impact realiseren dan je op het eerste gezicht ziet.
  • SR certificaat: Investeerders met een social return opgave kunnen dit certificaat bij de gemeente Rotterdam en aaneengesloten gemeenten in de regio Rijnmond en overige SR instanties opvoeren in Wizzr als bewijs.
  • Factuur: Investeerders ontvangen voor het bedrag dat ze investeren en de dienstverleningsfee van Rikx, een factuur voor hun boekhouding.
  • Monitoring: Het Rikxplatform biedt de module monitoring aan waarmee de impact maker kan laten zien hoe het project verloopt.

Artikel 2 Toepassingsbereik

Het bepaalde in deze Algemene Voorwaarden is uitsluitend van toepassing op de verstrekking van financiële middelen voor de in artikel 3 bedoelde projecten.


Artikel 3 Activiteiten

Deelname via Rikx is alleen mogelijk door gebruikmaking van de standaard formats. Hierin staan de activiteiten en doelstellingen van het Project – met of zonder co-financiering – expliciet beschreven. Van de impact makers wordt inzet verwacht gedurende de loop van de ronde en bij de uitvoering van het project waar zij/hij/hen aan deelneemt, om de aandacht voor Rikx en voor zichzelf te vergroten. Denk hierbij aan het samen opstellen van communicatiemiddelen voor het project en Rikx; actief meedenken en meedoen in het benaderen van potentiële investeerders; het voorzien van beeldmateriaal en tekstmateriaal omtrent het project; het deelnemen aan evenementen en bedrijfsbezoeken; en overige nader te bepalen inspanningen. Ook na de investering blijft die inspanningsverplichting bestaan om bekendheid te genereren aan Rikx.


Artikel 4 Doelgroep

1. Deelname is alleen mogelijk door een rechtspersoon die volgens het Handelsregister van de Kamer van Koophandel in Nederland is gevestigd. 

2. Afwijking van lid 4.1 is mogelijk indien deelname wordt aangevraagd door een ander dan een rechtspersoon, op voorwaarde dat er een rechtspersoon wordt opgericht. Eventuele bekostiging vindt in dat geval eerst plaats nadat de rechtspersoon is opgericht en volgens het Handelsregister van de Kamer van Koophandel in Nederland is gevestigd.

3. Bekostiging wordt uitsluitend verleend aan rechtspersonen. 

4. De gemeente Rotterdam Rijnmond heeft een duidelijke lijst van de arbeidstalenten die gewaardeerd worden met een Rikx certificaat Social Return. Je vindt deze lijst op de website van het werkgeverservicepunt: https://wsprijnmond.nl/content/uploads/2024/03/SocialReturn_Waarderingsmogelijkheden_vToegankelijk.pdf

5. Sociaal investeren biedt de mogelijkheid om inzet te verrichten op activiteiten die:
     a. Arbeidsparticipatie en/of vakmanschap bevorderen.
     b. Brede maatschappelijke opgaven ondersteunen, gericht op arbeidsontwikkeling. 

Met als doel: 

   • de arbeidsparticipatie van mensen te vergroten;
   • taalontwikkeling van mensen te stimuleren;
   • eenzaamheid en sociaal isolement te bestrijden;
   • een bijdrage te leveren aan armoede- en schuldenaanpak.


Artikel 5 Startbedrag Impact makers

Impact makers zijn zich ervan bewust dat projecten pas kunnen starten indien op het Rikx platform een minimaal startbedrag is bereikt door investeerders. Pas daarna kan het project van start en wordt de financiering uitgekeerd. Dit bedrag is de startwaarde van het project, op de website kan die omgerekend zijn in Rikxen.

Boven op dit startbedrag dat de impact maker vaststelt, legt Stichting Rikx een succesfee van 10% op. Deze wordt bij succesvolle financiering afgetrokken van het startbedrag van impact maker ten gunste van Stichting Rikx. Dus als een impact maker aangeeft met 10.000,- euro te kunnen starten aan haar/zijn project, dan zie je op het platform van Rikx een startbedrag staan van 11.000,- euro omdat Stichting Rikx voor haar dienstverlening 10% rekent. Als het totale bedrag van 11.000,- gefinancierd is, dan gaat 10.000,- euro naar de impact maker en 1.000,- euro naar Stichting Rikx. Over de  succesfee wordt 21% btw berekend. Deze verrekening maakt Rikx op na de daadwerkelijke bancaire overdracht door investeerders. 


Artikel 6 Toekenning Rikxen

1. Op basis van de waardering door de experts stelt Stichting Rikx de impactwaarde van een project vast waarmee bepaald wordt hoeveel Rikxen er op basis van het project aangeboden kunnen worden op het Rikx platform. 

2. Waardering vindt plaats op basis van het toekennen van punten voor de impact en het bereik. Onder bereik verstaan we het aantal mensen uit de beoogde doelgroep zoals omschreven in artikel 4.4, die middels het project wordt bereikt en waarbij impact wordt gerealiseerd.

3. Over de toegekende impactwaarde (uitgedrukt in aantal Rikxen) is geen discussie mogelijk.

4. Aan de waardering van het expertteam kunnen geen (financiële) rechten worden ontleend, anders dan de mogelijkheid om de maatschappelijke waarde, uitgedrukt in Rikxen, aan te bieden via het Rikx platform.

5. Elke impact maker geeft in het projectplan een raming van de projectkosten. Dit is het bedrag dat nodig is om het project doorgang te laten vinden (startbedrag). Na plaatsing op het Rikx platform kunnen investeerders kiezen hoeveel Rikxen zij wensen af te nemen per project. Alleen wanneer een project voldoende toezeggingen krijgt om de startwaarde te bereiken, kan het project starten en wordt de financiering uitgekeerd.

6. Impact makers zijn ermee bekend dat de mogelijkheid bestaat dat er geen of niet genoeg financiering wordt bereikt om het project te kunnen laten starten. 

7. Projecten staan enkele maanden op het Rikx platform (het Rikx team bepaalt de duur). Projecten die voor die tijd niet volledig zijn gefinancierd en daardoor onder de startwaarde blijven, komen te vervallen. Deze gekochte Rikx worden beschikbaar gesteld aan projecten die hierdoor alsnog de startwaarde kunnen halen. Hierbij krijgen projecten voorrang die 75 procent of meer van  de startwaarde hebben gehaald. Daarna komen de meest efficiënte projecten in aanmerking (op basis van de waardering van het expertteam in relatie tot de projectkosten). Een eventueel restbedrag komt op de projectenrekening om de volgende ronde te worden ingezet.

8. Na afloop van het project wordt vastgesteld in welke mate de vooraf bepaalde doelstellingen zijn gehaald. Het definitieve bedrag dat kan worden uitgekeerd (in lijn met toegezegde financiering van Rikxen en boven de startwaarde) is maximaal gelijk aan het aantal verkochte Rikxen. Indien de doelstellingen niet (volledig) zijn bereikt, wordt de meerwaarde naar rato uitgekeerd. 

9. Op het platform wordt onderscheid gemaakt tussen het startbedrag en de meerwaarde, we noemen dat de ‘werkelijke impact waarde’. Deze meerwaarde wordt door het expertteam vastgesteld op basis van het ingediende projectplan. De meerwaarde kan alleen worden uitgekeerd als; de meerwaarde, uitgedrukt in Rikx, daadwerkelijk verkocht is vóór het afsluiten van de projectronde; de doelstellingen van het project daadwerkelijk zijn behaald. Hiertoe zijn de vereiste rapportages van belang. Volledigheidshalve wordt benadrukt dat stichting Rikx zich het recht voorbehoudt om de uitbetaling van de meerwaarde naar rato van de bereikte doelstellingen te kunnen uitvoeren. We kunnen nooit meer uitkeren dan er daadwerkelijk is verkocht. 

Artikel 7 Financiering door Impact investeerders

Stichting Rikx stuurt aan iedere investeerder een factuur voor het totaalbedrag dat door investeerder gecommitteerd is aan een project op het Rikx platform. Van dit bedrag gaat een dienstverleningsfee van 10% naar stichting Rikx voor haar ondersteuning, waarin kosten zijn opgenomen zoals de totstandbrenging van contact met de impact maker en administratiekosten om bijvoorbeeld een certificaat en factuur te ontvangen. Bijvoorbeeld, bij een financiering van 10.000,- euro door een investeerder, wordt de nettoinvestering van 10.000,- zichtbaar op het op het certificaat en het omgerekend aantal Rikxen. Hiervan gaat 9.000,- euro naar het project van de impact maker en 1.000,- euro  gaat naar Stichting Rikx.  Over onze dienstverleningsfee wordt 21% btw berekend. De factuur toont het investeringsbedrag dat opgesplitst wordt in  aantal rikx, netto investering in project, dienstverleningsfee 10% voor Rikx, btw 21% over de dienstverleningsfee en het totaal te betalen bedrag.


Artikel 8 Verplichtingen voor deelnemende partijen

1. Deelnemende partijen werken mee aan een evaluatieonderzoek indien stichting Rikx daar aanleiding toe ziet.

2. Deelnemende partijen maken de resultaten van hun inspanningen inzichtelijk om  de impactwaarde te kunnen vaststellen, dan wel na afloop te kunnen verifiëren.

3. Bij het behalen van het startbedrag worden de betreffende financiële middelen direct uitgekeerd nadat dit startbedrag door alle investeerders daadwerkelijk middels bankoverdracht binnen is bij Stichting Rikx. Stichting Rikx schiet geen bedragen voor. De project meerwaarde (totale impactwaarde minus minimale kosten om het project te starten) wordt naar rato uitgekeerd na succesvol afronden van het project.

4. Te allen tijde moet er een sluitende boekhouding te overleggen zijn met betrekking tot de uitgaven binnen het project. 

5. Impact makers zijn transparant over de besteding van de eventuele meerwaarde (impactwaarde groter dan het startbedrag) in lijn met de Code Sociale Ondernemingen (zie website https://www.codesocialeondernemingen.nl/Over-de-Code/de-5-principes).


Artikel 9 Uitkeren middelen

1. Voor het beheer van het Rikx platform is een stichting opgericht die verantwoordelijk is voor de waardering van de Projecten. Daarnaast faciliteert Stichting Rikx de financiële transacties die samenhangen met de aan- en verkoop van Rikx. 

2. Stichting Rikx maakt pas financiële middelen over naar de projecten als alle investeerders die toezeggingen voor het project hebben gedaan hun factuur hebben voldaan en daarmee het startbedrag is behaald.

3. Stichting Rikx keert financiële middelen uit aan impact makers van wie het project nog moet starten, ter hoogte van het startbedrag.

4. Stichting Rikx bewaart middelen boven het startbedrag tot het moment dat de impact maker het Project afrondt en aantoonbaar kan laten zien dat de doelstellingen gerealiseerd zijn zoals deze zijn beschreven in het projectplan en zijn bevestigd bij definitieve deelname aan het Rikx platform. Hiertoe gebruikt impact maker de monitoringsmodule op het Rikx platform.

5. Op basis van de overeengekomen looptijd per project ontvangt Stichting Rikx na afloop verantwoording over het gerealiseerde effect van de impact maker.

6. Uiterlijk bij aanvang van een volgende Rikx ronde is de hoogte van het uit te keren bedrag definitief vastgesteld en worden bijbehorende financiële middelen uitgekeerd aan impact makers.


Artikel 10 Monitoring en rapportage

Impact makers conformeren zich aan de wijze waarop Stichting Rikx verantwoording wenst te zien van project uitvoering. Dat betekent dat men actief gaat werken met de monitoringsmodule van Stichting Rikx op ons platform waartoe impact maker een login account krijgt. Geen rapportage inleveren kan leiden tot terugvordering van het door Rikx uitgekeerde bedrag.


Artikel 11 Ingebrekestelling

In geval het Project niet volgens het projectplan uitgevoerd wordt en er geen schriftelijke toestemming verleend is voor significante wijzigingen, behoudt Stichting Rikx het recht uitgekeerde middelen terug te vorderen. Het Nederlands recht is hierop van toepassing en proces vindt plaats in Rotterdam.


Artikel 12 Voorbehoud op planning en uitvoering Rikx

Impact makers zijn ermee bekend dat Rikx zich in een groeifase bevindt, waardoor onverhoopt tijdens het proces van toekenning van financiering wijzigingen kunnen worden aangebracht in planning en uitvoering. Mochten er significante wijzigingen plaatsvinden, dan zullen alle deelnemende impact makers en investeerders geïnformeerd worden middels door een nieuwsbericht op de website van Stichting Rikx


Artikel 13 Disclaimer

Intellectueel eigendom 

Het gebruik van de informatie op de website is gratis zolang deze informatie niet wordt gekopieerd, verspreid of op een andere manier wordt gebruikt of misbruikt. De informatie op de website mag alleen worden hergebruikt volgens de regelingen van het dwingend recht.

Zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Stichting Rikx is het niet toegestaan tekst, fotomateriaal of andere materialen op de website te hergebruiken. Het intellectueel eigendom berust bij Stichting Rikx.

Geen garantie op juistheid

Indien van toepassing:

Rikx streeft naar een zo actueel mogelijke website en informatievoorziening. Mocht ondanks deze inspanningen de informatie van of de inhoud op de website of andere kanalen onvolledig en of onjuist zijn, dan kunnen wij daarvoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.

De informatie en/of producten worden aangeboden zonder enige vorm van garantie en of aanspraak op juistheid. Wij behouden ons het recht voor om informatie te wijzigen, te verwijderen of opnieuw te plaatsen zonder enige voorafgaande mededeling. Stichting Rikx aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige informatie waarnaar wij via (hyper)links verwijzen.

Aansprakelijkheid

Stichting Rikx en gelieerde (rechts)personen zijn niet aansprakelijk voor enige schade die optreedt als gevolg van de uitvoering van projecten door impact makers of de overige activiteiten van gelieerde (rechts)personen, behalve voor zover zulke schade direct is veroorzaakt door hun bewuste roekeloosheid van Stichting Rikx zelf.

Klachten

Klachten kunnen schriftelijk worden ingediend bij directie via: Stichting Rikx, t.a.v. de directeur, Aert van Nesstraat 45 te Rotterdam.

Wijzigingen

Indien de algemene voorwaarden, deze disclaimer en/of onze privacyregels wijzigen, dan wordt de aangepaste versie gepubliceerd op de website van Stichting Rikx.