Rechtvaardiging van succesfee en diensverlening fee
Toelichting vergoedingen
Dit document licht toe welke vergoedingen stichting Rikx hanteert en waarom. Fee’s zijn nodig om eigen/zelfstandige inkomsten voor de stichting te genereren. Naast fee’s kennen we ook een abonnementsvorm voor organisaties die de Rikx methodiek hanteren.
Waarom rekenen wij dit?
Wij rekenen deze fee’s als stichting, simpelweg omdat we kosten maken om de projecten, ondernemers en investeerders van intake tot uitvoering te kunnen begeleiden. We zijn een non-profit stichting, dus de in rekening gebrachte kosten willen we zo redelijk mogelijk houden. Dat betekent kostendekkend. Denk in dit geval aan kosten die we maken om iedere ronde projecten te werven, ondernemers te informeren, experts op te leiden, te communiceren over de projecten met de impactmakers, investeerders, gemeentelijke SR en MVO accountmanagers, administratiekosten (certificaten, facturen, jaarrekeningen e.d.), ons platform te onderhouden en doorontwikkelingen te realiseren.
Welke vormen van vergoedingen kennen wij?
De eerste noemen wij de dienstverlening fee richting de impact investeerders. Deze fee wordt gerekend over de investering die de ondernemer doet in een Rikx project. De fee is een percentage dat over de investering in rekening wordt gebracht. In beginsel is dit percentage 10%, maar er kan van wordenafgeweken. Ter illustratie; als een impactmaker 1.000 euro aan rikx koopt, dan komt 100 euro daarvan ten goede aan de dienstverlening van de stichting Rikx.
Tweede fee is de succesfee. Deze wordt gerekend richting de impact makers. Wanneer het project het startbedrag weet te bereiken, doordat er voldoende Rikx zijn gekocht, wordt het startbedrag uitgekeerd aan het project én de succesfee komt ten goede van stichting Rikx. Ook hier geldt dat deze fee in beginsel 10% is. Dus wanneer een project bijvoorbeeld een startbedrag van 20.000 euro nodig heeft om te starten, (dit is de impactwaarde uitgedrukt in aantallen Rikx) dan zit hier de succesfee voor stichting Rikx bij inbegrepen. Deze wordt pas uitbetaald wanneer door de Rikx verkoop het startbedrag is bereikt. We rekenen geen tweede succesfee wanneer de volledige meerwaarde aan Rikx is verkocht en het project haar doelstellingen daadwerkelijk heeft gerealiseerd (zie uitleg FAQ op de Rikx website over startbedrag en meerwaarde).
Daarnaast haalt de stichting ook inkomsten uit abonnementsgelden. Deze worden gerekend aan gemeenten die graag het Rikxplatform opnemen als aanvulling op het social return beleid. Dit abonnement is een vergoeding voor het technische gedeelte van het realiseren en onderhouden van het platform voor de betrokken gemeente (IT gedeelte). Hierbij inbegrepen zitten de kosten voor het trainen/opleiden van ambtenaren/accountmanagers in het werken met het platform. Ook het expertteam, dat door de betrokken gemeente wordt samengesteld uit deskundigen die bekend zijn met de kenmerken van die gemeente/regio, wordt getraind om conform de Rikx systematiek te kunnen werken.
Over de fees rekenen wij 21% BTW, die apart vermeld wordt op de facturen.